Cavia's koppelen

Cavia's houden er niet om alleen te zijn, daarom is een vriendje of vriendinnetje heel belangrijk. Cavia's die vanaf jongst af aan samen zitten zullen elkaar over het algemeen altijd accepteren. (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen)  Cavia's die je later bij elkaar zet kunnen elkaar behoorlijk uitdagen, dit doen ze om te bepalen wie de baas mag zijn. Heb je 2 pittige karakters dan kan dit er soms voor zorgen dat ze elkaar niet accepteren omdat ze allebei niet willen toegeven. 

Zeugjes koppelen 

Wanneer je een zeugje hebt waarvan haar maatje is overleden is het belangrijk om niet te lang te wachten met een nieuw maatje erbij te zoeken. Het makkelijks is het om een ouder zeugje te koppelen aan een jong zeugje, automatisch is dan al besloten dat het oude zeugje de baas is. Ze zullen elkaar dan altijd accepteren. In de pubertijd kan het jonge zeugje proberen om de rollen om te draaien, ze komt er snel achter of dit zal lukken of niet. Dit kan wel eens zorgen voor wat ruzie. 

Een zeugje koppelen aan een leeftijdgenootje kan ook, daar zal wel eerst de rangorde bepaald moeten worden. Dit kan zorgen dat er wat ruzie ontstaat. Soms lukt het niet om er samen uit te komen, dan zijn beide dames te dominant en blijven ze vechten om de baas te zijn. Koppelen van 2 zeugjes kan het beste op neutraal terrein, zo zijn ze gelijk. Doe je de koppeling in de kooi van één van de dames dan zal zij haar huis verdedigen.  

Een zeugje kan je ook koppelen met een castraat, over het algemeen zal een ouder zeugje dit gewoon accepteren. 

Een nieuw zeugje in een zeugengroep

Heb je een grote groep zeugjes bij elkaar zitten dan zal een nieuw zeugje altijd even zorgen voor onrust. Dit komt omdat in een zeugengroep de rangorde bepaald is, elke zeug heeft een plekje in die rangorde. Een nieuw zeugje beteken dat dit opnieuw moet worden bepaald. Dit kan zorgen voor wat klappertanden en stoer gedrag. Over het algemeen is binnen een dag of 2 de rangorde opnieuw bepaald en is er niets meer aan de hand. 

Een castraat in een zeugengroep plaatsen

Een castraat in een zeugengroep is vaak heel gunstig, de beer is de baas in zijn harem en zorgt hiervoor vaak voor rust. In een groepje met zeugen kan altijd maar 1 castraat zitten, anders zullen de castraten met elkaar in gevecht gaan. 

Beren koppelen

Het koppelen van een beer met een beer is lastiger, beren accepteren over het algemeen geen leeftijdsgenoten als ze niet vanaf heel jong samen hebben gezeten. Zij gaan echt met elkaar in gevecht wat tot hele nare verwondingen kan zorgen. Een beer kun je daarom het beste altijd samen zetten met een jong beertje tussen de 3 en 12 weken. 

Een beer die bij een zeugje heeft gezeten is moeilijk weer terug te zetten bij een andere beer, ook al is het een beetje waar hij eerder geen problemen met had. De kans is heel groot dat dit ruzie tot gevolg zal hebben. 

Een nieuwe beer in een berengroep

Een berengroep kan alleen bestaan uit een groep beren die vanaf jongst af aan samen hebben gezeten, zij zullen elkaar dan gewoon accepteren. Ze hebben wel heel veel ruimte nodig om elkaar te ontlopen als ze elkaar niet zo leuk vinden. Een jong beertje in de groep erbij zetten zal geen problemen oplossen, een oudere beer erbij zetten is vaak vragen om problemen. Ook beren die eerder bij zeugjes hebben gezeten kun je maar moeilijk in een berengroep plaatsen. 

Om te onthouden

  • Jonge cavia's tussen de 4 en 12 weken worden altijd geaccepteerd. Ze zijn nog geen bedreiging van de rangorde. 
  • Beren kunnen alleen gekoppeld worden aan jonge beren tussen de 3 en 12 weken.
  • Jonge cavia's die vanaf jongst af aan samen zitten kunnen prima bij elkaar zitten
  • In een zeugengroep kan maar 1 beer of castraat zitten

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, er zijn beren die het echt prima vinden om een andere beer in de groep te hebben en er zullen oudere zeugjes zijn die jonge cavia's niet accepteren. Bij elke koppeling is het daarom belangrijk de dieren goed in de gaten te houden.