Saartje

  • Geboortedatum: 20 september 2017
  • Ras: Amerikaanse gekruind
  • Kleur: Buff / wit
  • Achtergrond: fokker 
  • Fokgeschikt: vanaf mei 2019 
  • Nestjes: 1

 

Karakter:

Inmiddels is het een heerlijk tam caafje die het heerlijk vind om bij je te zitten en te knuffelen. Oppakken vind ze nog steeds wel eng. Saartje in in de groep sinds het wegvallen van de eerste leidster, wel de baas. Zij neemt de initiatieven. Saar is haar nestje heel tam geworden, ze komt de sla bijna binnen halen als ik niet opschiet. Ze zit s'morgen al klaar bij het hek als ze me beneden ziet komen. 

 

Het verhaal van Saartje:

Saartje is een verhaal apart. Totaal onverwachts waren wij bij een fokker waar wij Saartje zagen zitten in een mini hokje. Saartje was overgebleven uit een nestje met stamboom cavia's maar door haar 'foutje' bij haar oog werd zij niet verkocht. Een doodsbang beestje, weg gekropen in het kleinste hoekje wat ze kon vinden. Duidelijk al wat ouder en dus eigenlijk niet meer te verkopen. Toen ik vroeg wat er met haar ging gebeuren was het duidelijk dat zij aan het eind van de week slangenvoer zou worden. Dus wij zeiden gelijk, stop maar in een doosje, we nemen haar mee. Nou dat bleek nog helemaal niet zo makkelijk als wij dachten. Ze was zo bang en rende het hele hok als een bezetenen door, niet te pakken te krijgen. Uiteindelijk heb ik haar zelf gepakt want ze kregen haar echt niet te pakken. Voor Saartje heb ik echt geduld moeten hebben, als ik maar bij de kooi kwam vloog ze al weg, zo bang. Ik ben echt heel rustig begonnen door steeds bij haar kooi te gaan zitten en alleen maar met mijn hand in de kooi met sla erop wachten. Na weken durfde ze hem eindelijk van mijn hand te pikken en weg te rennen. Na maanden van geduld durfde ze hem uit mijn hand te eten en bleef ze zitten. Nu bijna 1 jaar oud is ze er als eerste bij om eten bij me te komen halen.

 

Medisch dossier:

7 oktober 2018

  • 1ste nestje, 5 jongen (2 beertjes, 3 zeugje)

begin sept 2020

  • We zagen bij Saartje een grote bult onder haar oog, zij had duidelijk pijn en at slecht. We zijn direct naar de dierenarts gegaan maar ik was het niet eens met de diagnose dat het van haar kiezen kwam. Ik kon duidelijk voelen dat het om een abces ging en deze open moest worden gemaakt. Met antibiotica zijn we naar huis gegaan en uiteindelijk lukte het om het abces open te maken. Het was ontzettend vies en stonk enorm maar de bult was direct weg. We hebben de wond nog 4 dagen met  verdunde jodium gespoeld en met 5 dagen was er niets meer te zien van het wondje. We hebben 10 dagen antibiotica gegeven en Saartje was weer als nieuw !! (wij hebben hier ervaring mee en weten wat we doen, wij beschikken ook over de juiste materialen en middelen, ga nooit zomaar zelf dokteren)