Baby's

Een babycavia is direct helemaal af bij de geboorte, een compleet mini caviaatje die gelijk ook door het hok achter mama aanrent. De jongen wegen tussen de 80 en 140 gram, dit is afhankelijk van het aantal jongen in het nestje. Natuurlijk zijn er ook wel eens uitzonderingen. Zo worden er in grote nestjes vaak ook hele lichte jongen geboren. Een nestje van 5 jongen met 4 jongen rond de 90 gram en 1 ukkie van maar 50/60 gram is geen uitzondering. Een caviajong moet met een week of 4 de 300 gram bereikt hebben. 

Jongen cavia's die direct een goede start hebben met een mooi geboortegewicht zullen direct actief door het hok rennen en soms ook al knabbelen aan wat hooi. Daarnaast drinken zij bij de moeder om zo alles binnen te krijgen wat ze nodig hebben. In het begin moet de moeder vaak even wennen aan al haar grut wat steeds bij haar wil zijn, daarom kan ze soms een beetje mopperen tegen haar jongen. Met een dag of 2 is ze gewend aan haar nieuwe rol als moeder en zal ze perfect voor ze zorgen. 

De jongen mag je direct oppakken als je dit wil, natuurlijk heel voorzichtig maar voor een cavia is het goed om direct aan ons te wennen. Zet het jong wel na max 10 minuutjes weer terug bij zijn moeder. 

De jongen zullen in de eerste week al mee gaan knabbelen aan het groenvoer wat je ze geeft, ze hebben dan ook nog de melk van mama nodig. Rond week 3 of 4 zullen ze stoppen met drinken bij de moeder, Als de beertjes 250 gram wegen en de zeugjes 300 gram mogen ze bij de mama weg. Natuurlijk moet er wel gekeken worden of ze dan ook echt goed zelf eten. 

 

Wat te doen bij ondergewicht
Een caviajong met ondergewicht moet vooral goed in de gaten worden gehouden, let er op dat hij genoeg tijd en plek heeft om bij de moeder te drinken. Omdat zij vaak al wat zwakker zijn kan het goed gebeuren dat de broertjes en zusjes hem of haar geen tijd en plekje geven om te drinken. Het is belangrijk om al de jongen en ook de moeder elke dag even te wegen. Je ziet dan goed of ze allemaal groeien. Als de jongen de eerste dagen een beetje afvallen is dat niet erg, maar na een dag of 3 moeten ze wel zwaarder gaan worden. Een caviajong wat niet genoeg aankomt moet bijgevoerd worden, dit kan met speciale poeder die te koop is bij de dierenwinkel. Wij doen dit door lactose vrije melk te geven. Dit kun je geven met een speciaal flesje of met een lepeltje. Na een week kun je de melk aanmaken met wat Brinta of met rijstepap poeder

Hiernaast zie je Sjors, Sjors werd geboren in een nestje van 5. Hij woog nog geen 60 gram en was bij de geboorte gewond geraakt aan zijn pootje. Zijn pootje was niet te redden en hij hield daardoor een stompje over. Omdat hij te klein was om te drinken hebben wij hem zelf gevoerd. 

Sjors was heel zwak en we hadden niet veel vertrouwen erin dat hij het zou redden. Maar met de liefdevolle verzorging van mijn dochter kwam hij goed door de eerste dagen en werd hij sterker en sterker. Hij rent nu ondanks zijn pootje en slechte start heerlijk door het hok.