Een cavia tam maken

Een cavia tam maken kost tijd, aandacht en heel veel geduld. 

Een cavia tam maken begint met het praten tegen je vriendje of vriendinnetje, zo went hij/zij langzaam aan je stem en zal hij jou geluid gaan herkennen. In het begin zal de cavia altijd wegrennen als hij je ziet of hoort, dit komt omdat cavia's prooidieren zijn en ze het instinkt hebben om altijd te schuilen als er gevaar dreigt. Het is dan ook heel belangrijk dat een cavia de mogelijkheid heeft om te schuilen, een tunnel of huisje in zijn kooi is dan ook echt belangrijk. 

Het tam maken van je cavia kun je beginnen door elke keer als je hem of haar iets lekkers geeft, het uit je hand te laten eten. Je kan hiermee beginnen op schoot, neem je cavia op schoot en geef hem rustig een stukje komkommer of een stukje witlof. Je cavia zal als hij al een beetje gewend is aan mensen direct gaan smikkelen. Sommige cavia's zullen echter als een standbeeld zo stil zitten en zich niet verroeren, ook dit is een instinkt. Is je cavia nog te angstig om te eten op schoot geef hem dan rustig de tijd om aan jou te wennen. Dit kun je doen door de cavia in het hok iets lekkers te geven. Gewoon bij het hok gaan zitten met je hand in het hok met wat lekkers en wachten tot ze zo stoer zijn om het te komen halen. Dit kan echt wel een week of 2 duren voor ze door hebben dat ze niet bang voor jou hoeven te zijn. In de tussentijd probeer je het steeds een minuut of 10, leg daarna het lekkers in de kooi en laat het ze zelf pakken. 

Na een aantal weken zul je merken dat je cavia al helemaal gewend is geraakt aan jou handen en zal hij of zij het lekkers van je aanpakken.  De meeste cavia's hebben heel snel door dat het lekkers uit de koelkast komt en vaak in zakjes zit, zodra ze het geluid hiervan horen zullen ze je roepen om je te laten weten dat ze wel trek hebben in wat lekkers. Vaak komen ze dan tegen de tralies aan staan en soms als het hok open staat komen ze er uit om het lekkers bij je te komen halen. 

 

Bij ons zijn de meeste helemaal hand tam, zij komen zodra ze weten dat er eten komt direct naar ons toe om het te halen. Zelf de angstigste cavia die ooit hebben binnen gekregen komt het bij ons halen. Het duurde lang voor ze ons vertrouwde maar inmiddels is ze totaal niet bang meer.