Geluidjes van een cavia

 

Iedereen kent wel het het harde piepen wat we ook wel fluiten noemen van een cavia. Een beetje tamme cavia staat met zijn pootjes tegen de trailies van het hok aan in de hoop dat er wat lekkers komt. Ze laten van zich horen zodat je ze niet kan vergeten. Maar ze maken nog veel meer geluidjes. 

 

Hieronder de geluidjes en hun betekenis. 

 

  • Hard piepen / fluiten  

Ik wil aandacht, ik wil eten !

Dit is het populairste cavia geluid. Zij maken dit geluid wanneer ze weten, denken of willen dat ze eten krijgen. Als je cavia’s eenmaal gewend zijn dat er na het openen van de koelkast, en gekraak met plastic zakjes eten komt, zullen ze altijd gaan fluiten! Ook maken ze dit geluid als ze aandacht willen, of graag het hok uit willen.

  • Zacht, tevreden piepen

“Ik ben nieuwsgierig en ga verkennen” “Wat is dit?”, “Ik ben tevreden”

Cavia’s maken dit geluid als ze zich op hun gemak voelen en tevreden zijn. Ze maken dit geluid vaak wanneer ze door de kooi lopen of als ze geaaid worden. Of bij loslopen, of nieuwe indeling van het hok.

  • Knorren

.“Ik vind het  fijn als je me daar aait, stop alsjeblieft niet!

Als je je bijv. op schoot cavia aait en hij maakt dit geluid terwijl hij heerlijk ontspannen bij je ligt, dan heeft hij/zij het helemaal naar zijn of haar zin.

  • Brommen

“Ik wil de baas zijn” “Ik wil paren”

Dit lage gebrom gaat samen met een wiebelende kont en langzaam bewegen. Dit kan gaan om dominantie (ook bij zeugjes of beertjes onderling), bijv als je vreemde cavia’s aan elkaar koppelt. Het kan ook betekenen dat een beertje wilt paren met een zeugje.

  • Klappertanden

“Ik ben geïrriteerd”, “Ik ga aanvallen”, “Ik vind je niet leuk”

Dit geluid maken cavia’s vooral naar elkaar en betekent dat ze boos of geïrriteerd zijn. Als een van de twee zich niet snel overgeeft (bijv. door weg te lopen), is de kans groot dat er gevochten gaat worden. Je hoeft niet direct in te grijpen; het kan zijn dat ze aan het bepalen zijn wie de baas is.

  • Waker

“Alarm!”, “Er dreigt gevaar!”

Dit is een zeldzaam geluid. Je zal het niet snel horen en lang niet alle cavia’s maken dit geluid. Het is een vorm van alarm slaan. Cavia’s waarschuwen elkaar op deze manier in het wild als er gevaar dreigt.