Gezondheid

Op deze pagina lees je over de gezondheid van je cavia. Wij zijn uiteraard geen dierenarts en geven je op deze pagina ook alleen advies. Ga met een zieke cavia altijd naar een dierenarts met kennis over cavia's. 

 

Helaas worden cavia's ook wel een ziek en zul je je cavia goed moet kennen om dit direct te merken. Cavia's laten niet snel zien dat ze zich niet lekker voelen en pas als het echt niet meer gaat zul je zien dat ze al een tijdje ziek zijn. 

Zie je onderstaande symptomen dan is er iets met je cavia aan de hand en moet je een dierenarts raadplegen.

  • plakpoep of diarree
  • minder eet of alleen nog zachte dingen wil eten
  • gewicht verliest 
  • hoesten
  • niezen
  • veel drinkt
  • niet beweegt of apathisch in de kooi ligt

Hieronder plaatsen wij de meest voorkomende kwaaltjes van de cavia die je zelf goed kan verzorgen. 

Let op: worden de symptomen erger ga dan ook altijd naar een dierenarts!

Oorsmeer

In het oor van een cavia zit oorsmeer, soms is dit bij oudere cavia's heel veel en kun je dit voorzichtig met een doekje weghalen. 

 


Verstopte talgklier

Bij een verstopte talgklier zie je vaak een bultje met een korstje erop. Je kan kijken of het korstje los zit en deze met een gaasje met warm water open gaat. Als er een opening is kun je heel voorzichtig in het bultje knijpen, hierdoor komt de talg eruit, zorg dat je alles er voorzichtig uit knijpt. Maak het wondje heel goed schoon met jodium en laat het verder drogen. Na een dag of 4 zie je waarschijnlijk al helemaal niets meer van het wondje. Gaat het korstje er niet vanaf dan moet je dit eraf laten halen bij de dierenarts.


schurft

Schurft wordt veroorzaakt door een mijt, een klein diertje wat je met het blote oog niet kan zien, een mini spinnetje. Dit kleine diertje graaft zich in de huid van de cavia en geeft vreselijk veel jeuk. De cavia zal zichzelf krabben en bijten om van de jeuk af te komen, hierdoor ontstaan nare wondjes die erg pijnlijk zijn. 

Schurft is goed te behandelen met schuftspray, te koop bij elke dierenwinkel 


Schimmel

Bij schimmel zie je vaak een witte plek met soms kleine wondjes erin waar de haren in plukjes loslaten. Schimmel bij cavia's hoeft niet te jeuken maar de losse haar plukjes zorgen vaak wel voor jeuk waardoor ze gaan krabben en de plek vaak kapot gaat. Schimmel is besmettelijk voor zowel de andere cavia's als de mens, dus zorg dat je altijd heel goed je handen wast als je je cavia in handen hebt gehad om de schimmel te behandelen. Schimmel is goed te behandelen maar kost wel heel veel tijd, soms duurt het wel 6 weken voor je echt verbetering op ziet treden. Al die tijd moet je de plekken goed insmeren met zalf. 

Tip: Wij gebruiken zelf de Etos eigen merk miconazol antischimmelcrème