California

Wij hebben verschillende rassen in onze stal, maar de california cavia is ons favoriet. Dit is geen ras maar een uitmonstering, een soort maskertje. Wij fokken momenteel uitsluitend met onze california cavia's. 

 

De california cavia is een cavia met een donkere kleur op alle zogenoemde uiteinde.

Een aantal jaar geleden zag ik deze uitmonstering voor het eerst, op slag was ik verliefd op deze prachtige cavia's. In 2018 kregen we onze eerste california, dit was Max. Max had nog maar een klein beetje zwart in zijn neus toen hij klein was maar groeide uit tot de mooiste california beer die we ooit hadden. Na Max volgende heel snel onze Bibi, en al snel volgde Aukje en Juultje. Met Juultje die al wat ouder was kwam de eerste kans om te gaan fokken met de california. (Max had al eerder nestjes waar ook 1 california uit voort kwam maar daarbij was de moeder geen california) 

Max en Juultje hebben vervolgens 4 dochters gekregen, Alle 4 met een hele lichte beginnende california uitmonstering. 2 van deze dochters zijn bij ons gebleven. (Mollie en Charlie)

Zoals je hieronder kan zien is er een zwarte uitmonstering en een choco uitmonstering. Bij ons is Juultje de enige met choco, de rest is allemaal zwart. Daarnaast zie je dat Aukje haar uitmonstering doorloopt voorbij haar ogen, zij is homozygote, dat betekend dat de uitmonstering niet stopt voor de ogen maar verder door trekt, dit wordt ook wel overkleuring genoemd. 

 

Bibi

Juultje

Charlie

Aukje

Mollie

Max

Een cavia met california uitmonstering wordt egaal geboren en kleurt steeds donkerder. In de winter is de felheid van het zwart of bruin vaak iets harder dan in de zomer. Hieronder zie aukje, aukje werd volledig rood geboren, in 5 maanden tijd werd zij steeds donkerder. 

Fokken met california cavia's

Het gen dat voor de California uitmonstering zorgt is (K), Je hebt dus altijd 1 ouder nodig met K gen om california jongen te krijgen. Het K gen, is er in 3 variaties. Het KK, Kk en kk gen.

  • KK = fokzuivere Californian tekening, waarbij de dieren altijd overtekend zijn en een schaduw laten zien over het lichaam.
  • Kk = fokonzuivere Californian tekening, deze dieren komen uit de bovenstaande en onderstaande combinatie en laten bij goede selectie de ideale aftekening zien.
  • kk = fokzuivere eenkleur, geen aftekening
KK KK 100% KK Fokzuivere california (geeft cali altijd door)
KK Kk 50% KK / 50% Kk
KK kk 100% Kk Fokonzuivere california
Kk Kk 25% KK / 50% Kk / 25% kk
Kk kk 50% Kk / 50% kk
kk kk 100% Fokzuivere éénkleur